Polecamy
Sztuczny miód - otrzymywanie |
![]() |
![]() |
![]() |
Miód sztuczny jest bardzo podobny do naturalnego miodu. Odróżnić go można po tym, że nigdy się on nie skrystalizuje w przeciwieństwie do naturalnego i sztuczny miód nie posiada dekstryn. ”Surowy”, niczym nie wzbogacany miód nie posiada mocnego, charakterystycznego zapachu miodu naturalnego, lecz pachnie lekko zapachem miodu i dlatego, aby uzyskać mocny zapach w przemyśle wzbogaca się go różnymi aromatami, lub miesza z miodem naturalnym. Również kolor jest inny, dlatego też zabarwia się go karmelem. Rozróżnia się dwa rodzaje miodów sztucznych:
Miód płynny zawiera nieznaczna przewagę cukru inwertowanego (minimalna zawartość wynosi 49%) nad resztą składników, którymi są: sacharoza (maksymalnie 30%) i woda (maksymalnie 21%). Miód płynny otrzymuje się w niepełnym przebiegu hydrolizy cukru. Otrzymywanie miodu sztucznegoHydrolizę sacharozy prowadzącą do otrzymania miodu sztucznego przeprowadza się w środowisku kwaśnym. Jak wiadomo nie obejdzie się bez katalizatora (można próbować otrzymywać sztuczny miód bez katalizatorów, ale wtedy może to zająć bardzo dużo czasu, a kwasy katalizują hydrolizę cukru, czego efektem jest szybszy przebieg reakcji). W tym celu może posłużyć teoretycznie obojętnie jak kwas. Teoretycznie, ponieważ różny kwas wpływa różnie na prędkość reakcji. Najlepiej użyć kwasu mrówkowego o jak największej czystości lub kwasu solnego również o jak największej czystości z tym, że musimy się liczyć, że jeśli użyjemy kwasu solnego to będziemy mieli bardzo trudny do usunięcia słonawy smak. Pamiętajcie większość kwasów są to trucizny jak by nie patrząc a w szczególności kwas mrówkowy, więc nie poleca się spożywania własnoręcznie wyprodukowanego miodu. Do otrzymania sztucznego miodu będziemy potrzebowali:
Wymagania sprzętowe nie są duże:
Na początek odważamy 70 gram cukru (sacharozy, C12H22O11) i wsypujemy go do zlewki. Następnie doprowadzamy do wrzenia 30cm3 wody i wrzącą wodę wlewamy do zlewki z cukrem i energicznie mieszamy do powstania gęstej konsystencji. Całość przebiega wedle poniższego równania: C11H22O11 + H2O ---H+--> C6H12O6 + C6H12O6 Takim sposobem możemy otrzymać sztuczny miód. Możemy dodać karmelu aby uzyskać ładniejszy kolor, lub olejków eterycznych, aby uzyskać naturalny zapach. Nie polecamy spożywania miodu sztucznego przez siebie wyprodukowanego. Niczym nie wzbogacając naszego miodu, powinniśmy otrzymać taki lub podobny sztuczny miód: Artykuł napisał: Literatura:
|